Thursday 30 June 2011

Mic ghid de calcul pt rasaritul/apusul soarelui/lunii



Daca tot am studiat o chestie m-am gandit s-o impartasesc si altora. Poate multi dintre voi stiti, dar poate unii n-ati avut curiozitatea sa aflati cand anume rasare sau apune soarele intr-o zi oarecare din an si intr-un anume loc pe pamant? Sau cand anume rasare si apune luna?

Intrati pe site-ul acesta, e departamentul de aplicatii astronomice din cadrul US Navy. Cand am intrat prima oara m-am gandit ca totusi baietii se pricep, or fi avand ceva cunostinte in domeniul astronomic si geografic.

Ca sa aflati ora sa rasarit si apus a soarelui intr-o anume zi dintr-o anume locatie pe Pamant introduceti datele cerute in formularul B.


Coordonatele geografice le puteti afla usor cu Google Earth. Cautati locul care va intereseaza, pozitionati-va cu mouse-ul exact deasupra locului, iar in bara de jos a ferestrei Google Earth vi se vor afisa coordonatele geografice.
Atentie: in Google Earth trebuie sa va setati coordonatele sub aceasta forma: (grade, minute, secunde) sau (grade, minute zecimale). Site-ul USNO de mai sus le cere sub aceasta forma. Pentru aceasta intrati in meniul Tools din Google Earth si de acolo in Options. Vi se va deschide dialogul de mai jos si setati tipul de coordonate dorit.


Atentie la setarea decalajului orar fata de meridianul Greenwich. Pe timpul orei de vara decalajul Romaniei este de 3 ore, iar pe timpul orei de iarna decalajul este de 2 ore.

Apoi setati tipul de tabela dorit. In prima poza am lasat intentionat deschis continutul combo-box-ului respectiv. Puteti vizualiza tabela cu orele de rasarit/apus ale soarelui, ale lunii si "civil twilight".

Ce este "civil twilight"? Asta puteti afla aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Twilight#Civil_twilight

Lumina zilei apare inainte de rasaritul soarelui, la fel cum lumina zilei dispare dupa apusul soarelui. Se considera momentul aparitiei, respectiv al disparitiei luminii, atunci cand astrul solar se afla cu 6 grade sub linia orizontului. Din aceasta cauza rezulta acest decalaj de timp intre zorii zilei si rasarit, respectiv intre apus si crepusucul. "Civil twilight" s-ar traduce in romana deci prin zori si crepuscul.

Pentru cazul turei mele "Fagaras la zi lumina" ma interesau astfel tabelele de "civil twilight" pentru locatiile Turnu Rosu si Rudarita.

Turnu Rosu - orele pt zori si crepuscul


Rudarita - orele pt zori si crepuscul

Se observa clar cum exista un decalaj de aprox 3-4min intre zorii, respectiv crepusculul dintre Turnu Rosu si Rudarita datorat longitudinii diferite. In linie dreapta este o diferenta de peste 60km distanta.

Eu am mai folosit aceste tabele de fiecare data cand vroiam sa prind un rasarit sau un apus de soare pe un varf si doream sa stiu la ce ora trebuie sa ajung la intalnirea cu soarele. Sau in unele ture de iarna cand incepeam tura foarte devreme ca sa prind zapada inghetata vroiam sa stiu la ce ora apune luna, sa stiu daca mai prindem lumina de luna.

1 comment:

Bubulu said...

Exista si o varianta pentru mobil, merge pe orice mobil, fiind o simpla aplicatie Java (executabil .jar)
http://qcontinuum.org/compass/
O varianta a softului mai sofisticata e folosita pe ceasurile militare (legion-etrangere, beretele verzi, SEALs etc.). softul are si functie de busola (dupa soare si luna, evident trebuie sa setezi locatia unde te afli).Eu folosesc softul asta e vreo 3-4 ani si e foarte ok (verificat cu gps). Mai ales cand te afli in locatii departe de muntii unde esti obisnuit si vrei sa stii exact cata lumina mai ai din zi.
Bubulu.