Monday 17 March 2008

Vantoasa in Retezat - 15-16mar
























Dupa o saptamana de ski in Alpi mi s-a facut dor de muntzii de acasa. Unde sa merg? Retezatul, prieten de nadejde mereu aproape, ma ajuta si de data asta cu o propunere interesanta: o tura sanatoasa pe toate varfurile mari ale sale, adica un circuit cu plecare din Carnic care sa includa vf Retezat, Bucura, Peleaga, Papusa si vf Mare.
Ii gasesc pe Schipi si Robi interesatzi de idee, asa ca sambata dimineatza la 5.30 cand toata lumea gusta somnul dulce, noi parasim orasul cu directzia Poiana Carnic.



Planul e sa incepem circuitul cu urcusul pe Culmea Lolaia, apoi salba varfurilor principale ale masivului pigmentate de trecerea Portzilor Inchise care ma tenta de multa vreme pe timp de iarna si incheiat cu coborarea pe valea Galesului. Cum aflu ca-i zapada multa, Schipi vine pe rachete, iar eu il conving pe Robi sa ne luam schiurile de tura. Desi circuitul are multe portziuni stancoase care ne vor obliga sa caram schiurile in spate, ma gandesc pe ansamblu ne vor fi utile, ne vor ajuta sa scapam de inotatul prin zapada la urcarea pe Lolaia si apoi ne vor purta rapid la vale de la Galesu.
Pe la 10.30 pe o vreme splendida incepem sa urcam spre cabana Pietrele.

No comments: